• hoge slagingspercentage
  • sinds 1965 voor alle rijbewijzen
  • persoonlijke aandacht en maatwerk

Rijbewijs A met
code 80

Proefles aanvragen

Wat is er precies aan de hand?

Rijbewijs A met code 80: Hoe zit het nu eigenlijk?

Rijbewijs A met code 80: Hoe zit het nu eigenlijk?

Rijbewijs A met code 80: Hoe zit het nu eigenlijk?

Eerder starten met motorrijbewijs A

Ben je tussen de 21 en 24 jaar oud, dan kun je inderdaad al beginnen met het volgen van lessen voor het behalen van het motorrijbewijs A. Slaag je voor het AVD-examen van de A-categorie, op je rijbewijs krijg je dan de code 80. Helaas wil dit niet zeggen dat je dan al voor je 24e of indien je al 2 jaar in het bezit bent van het A2-rijbewijs, je een motorfiets met twee wielen mag besturen waarvan het vermogen meer dan 35kW bedraagt. Code 80 geeft alleen maar aan dat je een motorfiets mag besturen die valt in categorieën A1 en A2. Daarnaast mag je ook op een driewielig motorvoertuig rijden die meer dan 15 kW aan vermogen heeft. Met het huidige rijbewijs A2 is dit verboden.

De volgende situaties kunnen onderscheiden worden:

Geen motorrijbewijs, wel 21 jaar en direct A met code 80

Deze situatie geldt indien je ouder bent dan 21 jaar, geen motorijbewijs hebt en je direct voor categorie-A wilt gaan. In dat geval verandert er niets en ben je verplicht de volledige rijopleiding te volgen. Je dient dus zowel het theorie-examen, de rijlessen, het AVB-examen en het AVD-examen te doen. Heb je de A eenmaal op zak en je bent jonger dan 24 jaar, het is dan nog steeds verboden om tweewielers te besturen die meer vermogen hebben dan wat geldt voor categorie A2. Hetzelfde geldt indien je A met code 80 nog geen twee jaar in bezit hebt. Het is wel toegestaan om driewielige motorrijtuigen te besturen die meer dan 15 kW aan vermogen bezitten.

A1-rijbewijs en na je 21e verjaardag afrijden voor A met code 80

Ben je al in het bezit van het A1-rijbewijs en kun je niet afrijden voor A2 nadat je 20 twintig bent geworden maar wel voor A met code 80 nadat je de leeftijd van 21 jaar hebt bereikt, het volgende geldt dan. Tot de leeftijd van 24 jaar mag je rijden op motorfietsen die vallen in categorie A1 en A2 en voor driewielers geldt dat deze meer dan 15kW aan vermogen mogen hebben. Heb je daarna het A-rijbewijs met code 80 al 2 jaar in bezit of heb je de leeftijd van 24 jaar bereikt, vanaf dat moment gelden er geen restricties meer en mag je op elke motorfiets rijden ongeacht het aantal pk’s.

Nog geen twee jaar het A2 maar wel afrijden voor A met code 80

Heb je nog geen twee jaar ervaring met motorrijden maar je hebt wel het motorrijbewijs A2 in bezit en je wilt in de tussentijd rijbewijs A met code 80 behalen? Je hebt dan alleen als extra mogelijkheid een driewielig motorrijtuig te besturen dat meer dan 15 kW aan vermogen heeft tot het moment dat je A2 op zak hebt of totdat je de leeftijd van 24 jaar hebt bereikt. Heb je het A2-rijbewijs twee jaar in bezit of heb je de leeftijd van 24 jaar bereikt, vanaf dat moment gelden er geen restricties meer en mag je op elke motorfiets rijden ongeacht het aantal pk’s. Een extra examen is niet nodig omdat je dat al hebt gedaan toen je het examen voor A met code 80 deed.

Wachten tot je 24 jaar oud bent en rechtstreeks voor volledig A-rijbewijs gaan

Kies je er niet voor om rijbewijs A met code 80 te behalen maar stel je het examen uit totdat je de leeftijd hebt bereikt om voor volledige A te gaan, je dient dan de volledige rijopleiding te volgen. Het gaat dan zowel om de theorie, de rijlessen, het AVB-examen en het AVD-examen. Ben je uiteindelijk voor alles geslaagd en op jouw rijbewijs staan de noodzakelijke categorieën aangegeven, je mag dan op elke motorfiets rijden ongeacht het aantal pk’s.

Examens zijn niet gewijzigd

De AVB- en AVD-examens zoals die nu voor alle categorieën worden afgenomen ondergaan geen veranderingen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op. Je kunt ons mailen via info@metro.nl of bel naar 070 364 53 53.